+36205885235

Ha otthona fűtésére és hűtésére vagy energiaszámláinak csökkentésére irányuló lehetőségeket keres, érdemes elgondolkodni azon, hogy a hőszivattyús rendszer jó választás lehet. A hőszivattyú egy bevált és megbízható technológia, amely egész évben képes komfortos hőmérsékletet biztosítani otthonában – télen hőellátással, nyáron pedig hűtéssel, illetve bizonyos esetekben akár a meleg víz előállítására is alkalmas lehet. Amennyiben hőszivattyú vásárlását fontolgatja, valószínűleg számos kérdése van, ezért az alábbi blog arra hivatott, hogy segítséget nyújtson a megfelelő hőszivattyú kiválasztásában, fontos tényeket közöljön a hőszivattyúkkal kapcsolatban, és ismertesse az ezek kiválasztásával, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos tényezőket. Természetesen ez a blog nem helyettesítheti a hőszivattyú szerelő szakemberrel folytatott személyes egyeztetést, aki a rendelkezésére álló információk alapján minden egyes esetben gondoskodik arról, hogy a telepítés megfeleljen az Ön igényeinek és a kívánt céloknak. A hőszivattyúk nemcsak az új otthonok számára jelenthetnek ideális megoldást, hanem a meglévő fűtési és hűtési rendszerek utólagos felszereléséhez is. A meglévő klímarendszerek cseréje esetén is alkalmazhatóak, mivel a csak hűtési rendszerről a hőszivattyúra való átállás többletköltsége gyakran meglehetősen alacsony.

Hőszivattyú telepítése – mit érdemes ellenőrizni előtte?

Mivel a hőszivattyúk nagyon hatékony fűtési és hűtési rendszerek, használatukkal jelentősen csökkenthetőek az energiaköltségek is. Ha az otthonunkra, mint egy rendszerre tekintünk, célszerű minimalizálni az olyan területekről származó hőveszteségeket is, mint például a repedéseken keresztül létrejövő légszivárgás vagy a rosszul szigetelt falak, mennyezetek, ablakok és ajtók. Ha első lépésben ezeket a problémákat megoldjuk, akkor egy kisebb méretű hőszivattyú is elegendő lehet, ami lehetővé teszi a költségek csökkentését, valamint a rendszer hatékonyabb működését.

Hőszivattyú – mi is az, és hogyan működik?

A hőszivattyú rendszereket évtizedek óta világszerte használják az épületek hatékony fűtésére és hűtésére, illetve a melegvíz előállítására is alkalmas lehet. Valójában valószínűleg napi szinten találkozik a hőszivattyús technológiával, ugyanis a hűtőszekrények és a légkondicionálók ugyanazon elvek és technológia alapján működnek. A hőszivattyú egy olyan elektromos berendezés, amely egy alacsony hőmérsékletű helyről kivonja a hőt, és egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja.

Szóval hogyan tudja fűteni vagy hűteni a hőszivattyú a lakását? Amikor egy helyről energiát vonnak ki, ennek a hőmérséklete csökken. Ezért, ha a klimatizálni kívánt helyiségből a hőenergia eltávolításra kerül, ez a tér le lesz hűtve. Így működik a hőszivattyú hűtés üzemmódban, és ugyanezt az elvet használják a klímaberendezések és a hűtőszekrények is. A megfelelően kialakított hőszivattyúban az áramlás iránya megfordítható, ekkor a berendezés fűtés helyett hűti a helyiséget. A hőszivattyú teljesen reverzibilis, ami azt jelenti, hogy egyszerre fűtheti és hűtheti otthonát, így egész évben képes arra, hogy kényelmes klímát biztosítson.

  • Annak függvényében, hogy milyen környezeti hőforrást alkalmaz a hőszivattyú, ennek típusa lehet: föld-víz hőszivattyú, hibrid hőszivattyú, levegő-víz hőszivattyú vagy víz-víz hőszivattyú. A levegő-víz hőszivattyú fűtési szezonban a külső levegőből vonja ki a hőt, a nyári hűtési szezonban pedig visszatáplálja a külső hőt.
  • A föld-víz hőszivattyú a földet, a talajvizet vagy mindkettőt hőforrásként használja télen, nyáron pedig tárolóként használja a lakásból kivont hőt. Elsődleges előnyük, hogy nincsenek kitéve az extrém hőmérséklet-ingadozásoknak, állandó hőmérsékletű hőforrásként a talajt használják, így a legenergiahatékonyabb típusú hőszivattyús rendszert jelentik.
  • A hibrid hőszivattyú alapja két jól bevált technológia ötvözése: a levegő-víz hőszivattyú, valamint a kondenzációs gázkazán. Az ezekből létrejött nagy hatékonyságú és költségkímélő rendszer egyszerre biztosítja a fűtést, valamint a melegvíz előállítását, ezért tökéletes megoldás lehet a hagyományos gázkazánok kiváltására.
  • A víz-víz hőszivattyúk a leggazdaságosabb berendezések, mert ezek adják a legtöbb hőenergiát a befektetett villamosenergiából. Ennek egyik oka, hogy a talajvíz hőmérséklete viszonylag állandó, soha nem hűl le túlzottan. A víz-víz hőszivattyúk telepítése viszont többe kerül, mint például a levegő-víz hőszivattyúé. 

 

Hőszivattyú telepítése – méretezési szempontok

A hőszivattyú megfelelő méretének kiválasztásához fontos megérteni a klimatizálni kívánt lakás fűtési és hűtési igényeit. Továbbá a rendszer méretezését az éghajlat, az épület fűtési és hűtési igényei, valamint a telepítés céljainak megfelelően kell elvégezni Azt javasoljuk, hogy az ehhez szükséges számítások elvégzéséhez mindenképp vegye igénybe egy hőszivattyú szerelő szakember segítségét. Ugyanis, ha például egy hőszivattyú alulméretezett, akkor a kiegészítő fűtési rendszer használatára gyakrabban szükség lesz. Habár egy alulméretezett rendszer továbbra is hatékonyan fog működni, előfordulhat, hogy mégsem éri el a várt energiamegtakarítást a kiegészítő fűtési rendszer magas igénybevétele miatt. Hasonlóan, ha egy hőszivattyú túlméretezett, előfordulhat, hogy a kívánt energiamegtakarítás nem valósul meg az enyhébb körülmények közötti nem hatékony működés miatt. Míg a kiegészítő fűtési rendszer ritkábban működik, melegebb környezeti feltételek mellett a hőszivattyú túl sok hőt termel, és az egység be- és kikapcsol, ami kényelmetlenséget, a hőszivattyú kopását, valamint a készenléti áram felvételét okozza. Azért fontos a fűtési terhelés és a hőszivattyú működési jellemzőinek ismerete, mert az optimális energiamegtakarítás csak így érhető el.

Természetesen a méretezésen kívül számos további teljesítménytényezőt is figyelembe kell venni, továbbá fontos a hangbesorolás és a leolvasztás szabályozása is.

A berendezés méretével, telepítésével és karbantartásával kapcsolatban mindenképp forduljon egy hőszivattyú szerelő szakemberhez a kiválasztott rendszer hatékony és megbízható működése érdekében.

Amennyiben hőszivattyút szerelés lenne szükséges az otthonába, keressen bennünket bátran a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen, és kérje ajánlatunkat!

Cégünk a legnagyobb gyártók hőszivattyú berendezéseivel dolgozik, nagy tapasztalatunk van többek között az Ariston, az LG, valamint a Panasonic hőszivattyú telepítése terén. Munkánkat gyorsan és precízen végezzük rugalmasan kezelve az egyedi igényeket.

Hőszivattyú karbantartása

A megfelelő karbantartás elengedhetetlen ahhoz, hogy a hőszivattyú hatékonyan, megbízhatóan és hosszú élettartammal üzemeljen. Ahhoz, hogy minden megfelelő állapotban legyen, egy képzett hőszivattyú szerelő szakembernek kell elvégeznie a rendszer éves karbantartását.

Az éves karbantartáson kívül néhány egyszerű dolgot azonban Ön is megtehet a megbízható és hatékony működés érdekében. Figyeljen a légszűrő 3 havonta történő cseréjére vagy tisztítására, mivel az eltömődött szűrők csökkentik a légáramlást és ezáltal a rendszer hatékonyságát is. Győződjön meg arról is, hogy a rendszer szellőzőnyílásait és a ventilátorokat ne takarja el bútor vagy egyéb anyag, mivel a nem megfelelő légáramlás lerövidítheti a berendezések élettartamát és csökkentheti a rendszer hatékonyságát.

Hőszivattyú karbantartás terén is az élen jár csapatunk. Munkatársaink megbízhatóak, gyorsan és rugalmasan dolgoznak. Hőszivattyú karbantartás esetén is minden apró részletre odafigyelnek, alaposan rendbe teszik a hőszivattyú berendezéseket.

Ha hőszivattyú karbantartás esedékes, keressen bennünket bizalommal a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!