+36205885235

A hőszivattyú telepítése azért nagyon népszerű mostanában, mert ez az egyik legenergiatakarékosabb fűtési megoldás napjainkban, és ráadásul nemcsak fűtésre és a meleg víz előállítására, hanem hűtésre is használható. Használata rendkívül kényelmes és biztonságos, a gyártók pedig egyre több praktikus funkcióval látják el ezeket a berendezéseket. A hőszivattyú azon felül, hogy egy rendkívül hatékony megoldás, környezetkímélő is, ezért a hőszivattyú telepítése ideális választás abban az esetben, ha az ingatlanunk tudatos fenntartása mellett döntünk. A hőszivattyú működési elve nagyon hasonló a háztartási hűtőgépekéhez. A működéshez a környezetében rendelkezésre álló energiát használja fel, a környezetéből úgy elvonva a hőt, hogy azt magasabb hőmérsékletszintre emelve fűteni lehessen.

Hőszivattyú telepítése

A hőszívattyú típusát illetően kétféle megoldás létezik: a monoblokk hőszivattyú, illetve a Split rendszerű. A monoblokk hőszivattyú telepítése egyszerűbb, alacsonyabb költségekkel jár, és mivel ez a kültéri egységben van elhelyezve, ez a megoldás a belső térből nem foglal el helyet – azonban a kültéri egység mérete nagyobb (a Split rendszerű hőszivattyú kültéri egységéhez viszonyítva). Azonban ahhoz, hogy a téli hidegben ne fagyjon el a rendszer nagyon fontos gondoskodni arról, hogy a hőszivattyú és az ingatlan közötti folyadékot szállító cső megfelelő vastagságú legyen. A Split (vagy osztott) rendszerű hőszivattyú telepítése nagyon hasonló a hagyományos klímaszerelés folyamatához, azonban számos előnnyel rendelkezik a hagyományos klímaberendezésekkel szemben. A Split rendszerű hőszivattyú külső és belső egységből áll, azonban a kültéri és a beltéri egység között nem folyadék, hanem klímagáz kering. A beltéri egység az ingatlanban keringő víznek egy hőcserélőn keresztül adja le a hőt.

Monoblokk hőszivattyú telepítése

A Split és a monoblokk hőszivattyú telepítése is mindenképp hőszivattyú szerelő szakembert igénylő feladat, a munkálatok megkezdése előtt nagyon sok mindent figyelembe kell venni, ráadásul ezek komplex rendszerek, ezért minden esetben szükséges egy helyszíni felmérés a hőszivattyú telepítése előtt. A Split és a monoblokk hőszivattyú telepítése során egyaránt a hőszivattyú szerelő szakemberen felül célszerű bevonni egy épületgépész mérnököt is, aki az ingatlan pontos energiaigényét meg tudja határozni, megbecsüli a hőszivattyú teljesítményét, és javaslatot tesz a megfelelő hőszivattyús megoldásra.

Hőszivattyú telepítés szabályai

A hőszivattyú telepítés szabályai csak kevesek számára ismertek, ezért röviden szeretnénk kitérni arra is, hogy bizonyos típusú hőszivattyú telepítése hatósági engedélyhez kötött. A legegyszerűbb rendszerek – az úgynevezett levegős hőszivattyúk – esetében a legtöbbször nem szükséges hatósági engedély kivéve, ha az épület statikai szerkezete megváltozik, vagy az épület külső képe módosul a hőszivattyú telepítése során. Ebben az esetben engedélyezési eljárás lefolytatása szükséges a helyi önkormányzat építésügyi osztályánál.

Alapvetően a talajkollektoros hőszivattyú telepítése és működtetése sem hatóságiengedély-köteles, azonban egy a terepkialakításra is vonatkozó Kormányrendelet szerint a terepszinttől történő 1 méternyi eltérés esetén a jogszabály szerint a hőszivattyú telepítése már engedélyköteles. A telepítés során figyelemmel kell lenni arra, hogy a mélyen futó vezetékek, valamint a növények gyökérzete ne sérüljön. Védett környezetben és köztulajdonú telken azonban talajkollektoros hőszivattyú telepítése nem lehetséges.

A talajszondás és a talajvizes hőszivattyúk esetében összetettebb engedélyezési eljárás szükséges. Mivel ezeket a talaj mélyebb rétegeibe fúrással juttatják le, kötelező beszerezni a területileg illetékes bányakapitányság engedélyét. A bányakapitányság szerzi be az egyes szakhatósági engedélyeket, és a szondás hőszivattyúra a végső engedélyt ezek állásfoglalásai alapján adja ki vagy tagadja meg. Az illetékes vízügyi hatóság engedélye is szükséges abban az esetben, ha a fúrás talajvizet tartalmazó réteget is érint. Mivel kormányrendelet rögzíti a felszínközeli vizek hasznosítását – amennyiben az évi 500 köbmétert a kitermelt mennyiség nem haladja meg – ezért ebben az esetben az illetékes építésügyi hatóság engedélye is szükséges.

Hőszivattyú telepítés árak

Cégünk a legnagyobb gyártók hőszivattyú berendezéseivel dolgozik, nagy tapasztalatunk van többek között az Ariston, az LG, valamint a Panasonic hőszivattyú telepítése terén. Munkánkat gyorsan és precízen végezzük rugalmasan kezelve az egyedi igényeket.

Hőszivattyú karbantartás

A hőszivattyú karbantartás nélkülözhetetlen a problémamentes működés érdekében. A hőszivattyú karbantartás elhalasztása nemcsak a fogyasztás – és vele együtt a költségek – növekedését idézheti elő, hanem a szennyeződött, porral teli berendezések a működés biztonságát, sőt az egészségünket is veszélyeztetik.

Hőszivattyú karbantartás terén is az élen jár csapatunk. Munkatársaink megbízhatóak, gyorsan és rugalmasan dolgoznak. Hőszivattyú karbantartás esetén is minden apró részletre odafigyelnek, alaposan rendbe teszik a hőszivattyú berendezéseket.

Ha hőszivattyú telepítés iránt érdeklődik lépjen velünk kapcsolatba a +36205885235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen, és kérje ajánlatunkat!