+36205885235

A hőszivattyús technológia egyre népszerűbb, és az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás fűtésre és hűtésre, valamint a melegvíz előállítására. Ráadásul használatával sokat lehet spórolni a közüzemi számlákon.

Hőszivattyú működése

A hőszivattyú egy olyan fűtési és hűtési rendszer, amely lényegében hőátadással működik – a meleg nyári hónapokban kiszivattyúzza a hőt a hűteni kívánt helyiségből, télen pedig az áramlás iránya megfordítható, így ilyenkor a hőszivattyú hűtés helyett fűti a klimatizálni kívánt helyiséget. A hőszivattyúnak számos típusa van, azonban a leggyakoribbak közé tartozik a föld-víz hőszivattyú, a hibrid hőszivattyú, a levegő-víz hőszivattyú vagy a víz-víz hőszivattyú.

Hőszivattyú telepítése

A gázkazánokhoz képest a hőszivattyú sokkal alacsonyabb, viszont állandóbb hőmérsékleten termel hőt, ami azt jelenti, hogy a szigetelés egy nagyon fontos tényező, mert az, hogy a klimatizálni kívánt ingatlan milyen jól van szigetelve, nagyban befolyásolja a kiválasztott hőszivattyú méretét és annak hatékonyságát. Ezért mielőtt belevágna egy hőszivattyús projektbe, az első lépés a klimatizálni kívánt ingatlan energetikai felmérése, amelyet egy hőszivattyú szerelő szakember végez el. A megfelelő méretű berendezés beszerzéséhez rengeteg számítást kell végezni. A méréssorozat magában foglalja az ingatlan különböző paramétereit – például az ablakok számát és ezek méreteit, az ajtók számát és típusát, az ingatlan területét, a mennyezet magasságát, a lakók számát, a szigetelés vastagságát és típusát. Célszerű figyelembe venni, hogy van-e tetőtéri szigetelés, figyelembe kell venni azt is, hogy az ingatlan rendelkezik-e pincével vagy padlással. Ha régebbi házban lakik, érdemes azt is megnézni, hogy a padló mennyire jól szigetelt.

A következő lépésben el kell dönteni, hogy milyen típusú hőszivattyút válasszunk. Általánosságban elmondható, hogy a levegős hőszivattyúkat könnyebb telepíteni, azonban ezek kevésbé hatékonyak, mint például a föld-víz hőszivattyú. Egyik döntő tényező az, hogy rendelkezünk-e megfelelő kültéri hellyel a fő szivattyúegység elhelyezéséhez. Ugyanis hiába hatékonyabb egy talajszondás hőszivattyú, ha nincs olyan hely, ahol a külső csövek beföldelhetők, ráadásul a hőszivattyú telepítés sok földmunkával jár. Ha a munkások nem tudják megközelíteni a telepítés helyét a munkagépekkel, akkor érdemes inkább levegős hőszivattyút választani.

A telepítés során a hőszivattyú kültéri egységének a helye némi előkészítést igényel – akár tereprendezésre is szükség lehet. A kijelölt helyet ki kell egyenlíteni, és célszerű egy kavicsréteggel zárni. Ellentétben a légkondicionáló berendezésekkel, a hőszivattyút a talajszint fölé kell emelni, hogy mentesüljön a hótól és jégtől, és megfelelő legyen a vízelvezetés. A hősszivattyú telepítése előtt szükséges még a villany- és vízszereléssel kapcsolatos előkészítő munkálatokat is elvégezni.

Ezt követően a hőszivattyú szerelő szakember felszereli a kültéri egységet, a különböző vezetéket, elvégezi a kábelek csatlakoztatását, majd üzembe helyezi és beprogramozza a hőszivattyút. A telepítés végeztével a hőszivattyú szerelő ismerteti a berendezés összes funkcióját, megmutatja hogyan kell működtetni a berendezést, és átadja a beüzemelési jegyzőkönyvet, amely bizonyítja, hogy minden az előírásoknak megfelelően történt.

Hőszivattyú karbantartása

A hőszivattyúk legalább évente egyszer hőszivattyú szerelő által végzett karbantartást igényelnek. Mivel azonban kétféle funkciót (fűtés és hűtés) is ellátnak, ideális esetben célszerű évente kétszer elvégeztetni a hőszivattyú szakszerű karbantartását. Egyszer a fűtési szezon előtt és egyszer a hűtési szezon előtt. A hőszivattyú karbantartása során a hőszivattyú szerelő szakember az alábbi ellenőrzéseket végzi el annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy a hőszivattyú készen áll a következő szezonra:

  • megvizsgálja, hogy nem sérültek-e az alkatrészek;
  • ellenőrzi, hogy megfelelő-e a légáramlás;
  • ellenőrzi – és szükség esetén újratölti – a hűtőközeget, valamint beazonosítja az esetleges szivárgásokat;
  • megvizsgálja az elektromos csatlakozásokat;
  • szükség esetén megtisztítja a kivezetőcsatornákat, és meghúzza a meglazult csavarokat;
  • ellenőrzi a kezelőszerveket és a biztonsági kapcsolókat
  • megvizsgálja a termosztát kommunikációját.

Hőszivattyú szerelő Budapesten!

Hőszivattyú szerelő szakembereink nagy tapasztalattal rendelkeznek a legnagyobb gyártók hőszivattyú rendszereit illetően. Bátran ajánljuk az Ariston, LG és Panasonic hőszivattyúkat.

Amennyiben hőszivattyú telepítése vagy hőszivattyú karbantartása esedékes, hívjon bennünket bátran a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy keresse munkatársainkat az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!