+36205885235

A hőszivattyú egy olyan berendezés, amely az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt von ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítja, és ott leadja a környezetnek. A hőszivattyúk célja a hőenergiával való gazdálkodás, amelynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani. A legtöbb esetben a hőszivattyúk hőforrásul a külső levegőt vagy a talajt, esetleg természetes vizeket (tenger, tó, folyó, talajvíz) használnak.

 

A hőszivattyú szerelése

A folyamat a tervezéssel kezdődik, amelyet a szakemberek díjtalanul végeznek el. Ezután következik a hőszivattyú szereléséhez szükséges engedélyek beszerzése. Ha ez is megvan, jöhet a hőszivattyú szerelés gyakorlati része, amely magába foglalja a hőszivattyú rendszer kiépítését, kivitelezését és annak üzembe helyezését is.

A kültéri egység helyének kialakításakor a zajvédelem mellett a megfelelő rögzítési technikáról is kell gondoskodni, az elektromos áram bekötését, és a keletkező kondenzvíz elvezetését is meg kell oldani. A hőszivattyú kültéri egysége ugyanis leolvasztáskor képes jelentős mennyiségű vizet „termelni”. A kültéri egységbe minden gyártó beleépíti egy fűtő funkciót, hogy az eljegesedett kültéri egység ki tudja magát olvasztani, és a gép tovább tudjon dolgozni.

A hőszivattyú szerelésének időtartama változó lehet, és függ a hőszivattyú típusától, a telepítés helyétől és a körülményektől. A levegő-víz hőszivattyú telepítése akár egy nap alatt is elvégezhető.

 

A hőszivattyú rendszer előnyei

  • Környezetbarát: A hőszivattyúk nem bocsátanak ki CO2-t és semmilyen káros anyagot, amely tulajdonság teljes mértékben illeszkedik a mai környezetvédelmi irányelvekbe.
  • Energiatudatos: A hőszivattyúk csak az üzemeltetéshez szükséges elektromos áramot használják fel, és a fűtési energia nagy részét a környezetből nyerik.
  • Alacsony üzemeltetési költség: A hőszivattyúk üzemeltetési költsége rendkívül alacsony.
  • Sokoldalú: A hőszivattyúk nemcsak fűtésre, hanem hűtésre, melegvíz-készítésre és akár a szellőztetés megoldására is használhatók.
  • Fosszilis energiahordozó függetlenség: A hőszivattyúk teljes mértékben függetlenek a fosszilis energiahordozóktól, ami a földgáz növekvő ára miatt egyre jelentősebb szempont lehet.

 

A hőszivattyú karbantartása

A hőszivattyú karbantartása a megfelelő működés érdekében elengedhetetlen feladat. A gyártók előírásai szerint évente minimum egyszer, de nem árt bizonyos esetekben akár egy évben többször is ellenőrizni a berendezésünket, hogy megbizonyosodjunk annak megfelelő működéséről ezzel növelve a készülék élettartamát.

 

A karbantartás két fő része a következő:

A kültéri egység ventilátorának tisztítása

A levegő-víz hőszivattyúk kültéri egység ventilátora több ezer m3 levegőt szív át a készülék hőcserélőjén. A vékony lamella osztások között a por könnyen lerakódik, sőt a nedves hőcserélő felületen nagyon könnyen megtapadnak a levegőben lebegő apró szennyeződések.

Vízköri szűrőbetétek tisztítása

További karbantartást, tisztítást igényelnek a különböző vízköri szűrőbetétek, amelyek elpiszkolódása szintén többletfogyasztással és teljesítményvesztéssel jár.

Ne feledje, hőszivattyú telepítés és karbantartás esetén is állunk rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 20 588 5235 telefonszámon, vagy az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!