+36205885235

Nyáron a kánikula leküzdése érdekében klímaberendezéseket veszünk igénybe, a téli hónapokban pedig radiátorokkal vagy elektromos fűtőtestekkel próbáljuk leküzdeni a hideget. De mi lenne, ha egyetlen eszközt, a légkondicionálót használnánk hűtésre és fűtésre is?

 

Klímával fűteni hogyan lehet és miért előnyösebb?

A hagyományos fűtőberendezések esetében az energiahatékonyság hiánya az, ami arra készteti az embereket, hogy más fűtési megoldást keressenek, ha alacsonyabb számlákat szeretnének. Sokan nem tudják, hogy a klímaberendezés képes hőszivattyúként működni – azaz a hagyományos fűtési rendszerekhez képest nagyobb teljesítményt nyújtani, miközben kevesebb energiát használ fel. Ez csak egy módszer a számos lehetőség közül, amellyel csökkenteni lehet az energiaköltségeket – és nem utolsó sorban az ökológiai lábnyomot is. A fordított ciklusú légkondicionáló rendszereket úgy tervezték, hogy egész évben képesek legyenek a megfelelő hőmérsékelt biztosítására. Télen a légkondi fordított ciklusban működik, ami azt jelenti, hogy ahelyett, hogy bentről szívná el a hőt és kiengedné, a klímaberendezés a kinti hideg levegőt melegíti fel és használja a benti levegő felmelegítésére. A hagyományos fűtőberendezések ellentétben, amelyek csak a helyiség levegőjét fűtik, a klímaberendezések a levegő szűrését is lehetővé teszik, így biztosítva egész évben a tiszta és friss levegőt. Egyes klímaberendezések esetében arra is van lehetőség, hogy a friss levegőt kintről szívják be.

 

H tarifa – hőszivattyúkhoz és megújuló energiaforrásokhoz

Ez a kedvezményes díjszabású villamos energia kifejezetten hőszivattyúkra és megújuló energiaforrásokra vonatkozik, beleértve az ezekből kiépített fűtési rendszereket, keringtető szivattyúkat és napelemes rendszereket. Mivel a H tarifa fűtésre használható, ezért légkondicionálásnál csak olyan berendezések esetén vehető igénybe, amelyek hűteni és fűteni is tudnak. A hőszivattyús fűtés kitétele többek között kizárja az infrapaneleket vagy az elektromos fűtőtesteket. A H-tarifa igénybevételéhez szükséges egyetlen kritérium az, hogy a kiválasztott klímaberendezésnek az éghajlatnak megfelelő SCOP-értékkel kell rendelkeznie.

 

SCOP-érték – mit takar?

  • Két szabvány van jelen 2013 óta az Európai Unióban. A SEER (szezonális energiahatékonysági mutató), valamint a SCOP (szezonális teljesítménykoefficiens).
  • A SEER érték a fűtési szezonra vonatkozik, és úgy kapjuk meg, hogy az éves hűtési igényt elosztjuk az éves, hűtésre vonatkozó áramfogyasztással.
  • A SCOP érték a fűtési szezonra vonatkozik, és úgy kapjuk meg, hogy az éves fűtési igényt elosztjuk az éves, fűtésre használt energiafogyasztással.
  • A SEER és a SCOP érték is az adott klíma energiahatékonyságát jelöli. Minél magasabb ez az érték, annál energiatakarékosabb a klímaberendezés.

 

H tarifa – hogyan vegyük igénybe?

Abban az esetben, ha a klímaberendezés gyári SCOP értéke legalább 4.1. igénybe vehető a H tarifa. Az igénylés első lépése az illetékes áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel. Az áramszolgáltatónál elérhető igénylőlaphoz mellékelni kell a csatlakoztatni kívánt berendezések adatlapját is.

Egy külön mérő kialakításáról is gondoskodni kell a H tarifa bekötése során, mivel egy új áramkörrel bővül az otthonunk, amihez egy két tarifás mérőt csatlakoztatnak a szakemberek. A kedvezményes, valamint a normál fogyasztást ezen a készüléken követhetjük majd nyomon, továbbá az éves elszámolást is ez alapján készíti majd el az áramszolgáltató. Fontos tudni, hogy a bekötést csak regisztrált szerelő végezheti el, és a H tarifával elszámolt berendezések csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók.

A H tarifa bármikor igényelhető – akár meglévő berendezéseinket is ráköthetjük – de új épület építése, vagy korszerűsítés során, ha szeretnénk a fenntartható megoldások felé fordulni, akkor semmiképp ne hagyjuk ki az általa nyújtott előnyöket.

Annak érdekében, hogy a klímaberendezés megbízhatóan üzemeljen a hideg téli éjszakákon – valamint a nyári kánikulában – fontos, hogy évente legalább kétszer szakszerű karbantartást végezzenek rajta. Lehetőség szerint egyszer a forró nyári hónapok előtt (áprilisban vagy májusban), majd a tél beköszönte előtt (szeptemberben vagy októberben). Munkatársaink rövid határidővel kedvező költségekkel, precízen és pontosan elvégzik a klíma karbantartás, a klíma tisztítás és a klíma fertőtlenítés minden szükséges lépését.

Ha fűtésre vagy hűtésre alkalmas klímát szereltetne, klímaszerelés érdekében hívja munkatársainkat bizalommal a tel: +36205885235  telefonszámon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az info@klima-gepesz.hu e-mail címen!